Visi

Menjadi Khairu Ummah yang professional dalam Dakwah, Akademik dan Bisnes dengan ikatan ukhuwah imaniyah dalam suasana yang ceria. ^_^

Tuesday, February 23, 2010

Sintering Ukhuwah

by the name of ALLAH

Sintering of powder metal [a part of input from my Final Year Project]:
Apa yang saya nampak.. sintering ini boleh diibaratkan dengan ukhuwah.


Sintering = Powder boleh bergabung, berubah bentuk dan bersatu dengan beberapa sintering process seperti kesan pemanasan. Sintering dilakukan untuk meningkatkan strength, young's modulus, hardness etc.

Beginilah ukhuwah yang kita mahukan. Ukhuwah yg mantap dgn ukhuwah imaniyah. Walaupun kita hanyalah individu-individu, tapi.. jika niat kita satu--kerana ALLAH dan kita sanggup berkorban bersama demi menegakkan Islam, pasti ikatan ukhuwah imaniyah ini akan terbentuk.

Lihat sajalah process sintering ini. Untuk powder particles bergabung, 'mereka' terpaksa mengorbankan diri dalam kepanasan. Panas yang bukan sekadar bahang panas matahari yang kita rasakan hari ini. Tapi, boleh mencecah ke 630degree celcius. Haa.. itu pengorbanan mereka untuk bersatu.
Sekarang, kita pula fikirkan, apa pengorbanan kita dalam membentuk ukhuwah imaniyah yang kita impikan. Ya.. sila-sila fikirkan. Mungkin, selepas ini kita boleh sama-sama, paling kurang pun mengorbankan sedikit masa kita untuk menziarahi bilik akhwat lain, atau kawan-kawan kita. Niatlah untuk mengeratkan ikatan ukhwah kerana ALLAH. Dalam ziarah.. kalau selama ini kita datang ke biliknya hanya atas keperluan-keperluan tertentu, kini kita cuba pula datang untuk bertanya khabar iman, bertilawah bersama atau berjemaah menunaikan solat bersama. Jika kita semua sanggup untuk berkorban seperti 'mereka', insyaALLAH, ukhuwah imaniyah yang kita impikan akan terlaksana.

Yuk.. sama-sama!!

Dalam minggu lepas.. saya menerima 3 hadiah istimewa dari akhwat-akhwat yang dicintai kerana ALLAH. Ketiga-tiganya lagu. ^_^

1---Sebenarnya saya tidak tahu lagu apa
Ketika saya berada di bengkel kereta hari isnin yang lepas untuk menukar bateri kereta, tiba-tiba saya terima 1 message "Salam. Ukhti yang disayangi, ana hadiahkan lagu ini untuk anti. Bukalah radio IKIM ye". Alahai.. di bengkel itu, sudah pastilah tak dapat nak dengar radio. Tapi.. hadiah ini amat bermakna. Walaupun saya tak dapat dengar apa lagunya.. seusai selesai urusan di bengkel, saya ziarah ke rumahnya. Dapat bersama-sama minum petang dengan akhwat yang disayangi ini. Walau kami sudah bukan dalam management yang sama, tapi ukhuwah tetap terjalin. InsyaALLAH kerana ALLAH. Jazakillah ukhti..

2--Huhu.. ini bukanlah lagu specific. Tapi, lagu usikan.
Waktu tengahhari Jumaat lepas, seorang akhwat tiba-tiba PM saya. "Salam. Kak, jom lunch sama nak? kat cafe v4". Saya terima ajakan dengan hati riang. Iya la.. diajak makan bersama. Best. Dan sedang bersiap-siap untuk turun.. "Kak.. saya nak hadiahkan 1 lagu untuk akak." "Ha.. lagu apa?" Lagunya.."Jangan siap lama-lama, nanti dikebas orang". Huhuhu.. walaupun lagu ini tiada kaitan dengan mana-mana yang hidup atau mati hatinya, saya gembira kerana mendapat hadiah dari seorang akhwat, iaitu sebuah ukhuwah. Jazakillah ukhti..

3--Lagu 'Sebuah pertemuan', nyanyian UNIC
Lagu ini, hadiah dari seorang akhwat di malam hari Jumaat lepas. Sewaktu kami mengadakan MABIT bersama di masjid. Slot muhasabah ukhuwah ini, memang memberi erti yang mendalam dalam hati-hati kami. InsyaALLAH, kami sedar betapa pentingnya ukhuwah kerana ALLAH. ukhuwah imaniyah yang padu. Yang mampu membelah badai dan onak duri ujian-ujian yang pasti hadir dalam langkah yang kita pilih ini, iaitu.. jalan Dakwah. Jazakillah ukhti..

Dan.. di sini, saya pula mengambil kesempatan untuk menghadiahkan 10 'muwasafat tarbiyah'=wawasan dalam tarbiyah untuk semua akhwat dan pembaca blog ini. Moga ukhuwah yang terjalin antara kita sentiasa berteraskan yang Haq, sentiasa dalam rahmat, kasih sayang dan redha ALLAH. Sama-samalah saling mendoakan antara satu sama lain dalam setiap doa kita. Moga kita akan terus melangkah jauh tanpa ragu di jalan tarbiyah ini. InsyaALLAH.

Hadiah untuk antum semua:

Moga kita semua berusaha untuk mencapai wawasan-wawasan ini. insyaALLAH. ^_^

Wednesday, February 10, 2010

Motor oh motor!!

by the name of ALLAH

Berlaku kesilapan terhadap post CAGIVA. Kisah, detail dan jalan cerita adalah benar. Cuma nama motor yang salah. Saya tidak pasti apakah jenis dan nama motor Singapura yang berharga 15 ribu ini. Saya tersilap kerana dalam simpanan gambar dan motor yang dijual, ada beberapa motor yang berwarna merah. Baru saya terjumpa gambar motor Singapura ini. Tapi, gambar kurang clear.

 
  
FY 171 A

Dalam minggu lepas.. Nik datang kembali ke rumah saya dan memberikan road tax yang saya nyatakan sebelum ini. Kuasa ALLAH menggerakkan hatinya. RM700 yang masih belum dilunaskan, diberikan kepada Nik. Jadi, urusan dengan Nik selesai. Alhamdulillah.

Dan berita terbaru mengenai motor ini... DICURI!!
Innalillah.. persoalan saya terhadap motor ini semakin tinggi. Kenapa ia menjadi rebutan?. Mungkin kerana harganya yang tinggi. Kalau motor biasa, harga lebih kurang 1-5ribu sahaja. Kereta yang saya gunakan sekarang pun, nilainya hanya lebih kurang 8ribu. Boleh beli 2 buah kereta second hand dengan harga 1 motor ni.

Ini kisah yang diceritakan ibu saya dari telefon 2 hari lepas. Petang itu.. ada seorang lelaki ingin melihat untuk membeli motor tersebut. Jadi, enjin motor dihidupkan, rantai yang mengikat juga dibuka. Di luar rumah, bersama lelaki tersebut, ada juga kawan baik ayah saya dahulu. Apabila abang saya masuk sebentar ke dalam rumah. Tanpa disangka, tiba-tiba lelaki tadi memandu lari motor ini. Kawan ayah saya yang berada di situ.. tergamam seketika.

Malang, tiada apa yang dapat dilakukan. Report polis telah dibuat. Namun, sehingga kini masih tiada jawapan. Wallahu a'lam.

Mencuri itu adalah salah satu daripada dosa-dosa besar dan diwajibkan potong tangan ke atas si pencuri itu.
Sebagaimana dengan firman Allah yang bermaksud:

"Pencuri lelaki dan pencuri perempuan, potonglah tangannya sebagai balasan atas perbuatan yang mereka lakukan dan sebagai siksaan dari Allah. Dan Allah maha perkasa lagi maha bijaksana"
(Surah Al- Maidah,5 ayat 38)

Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:
"Tidak dipotong tangan seseorang pencuri itu kecuali seperempat dinar atau lebih daripada nilai wang mas"
(Riwayat Bukhari Muslim)

Detail tentang hukum mencuri, hukuman mencuri boleh dibaca dari: Hukum mencuri dan pelaksanaan hudud

Jadi, sebagai pengajaran kepada kita semua.. berhati-hati dan waspadalah dalam setiap perkara yang kita lakukan. Masyarakat kita mengalami masalah-masalah seperti ini kerana LEMAHNYA IMAN. Jadi, sama-samalah kita yang masih diberi peluang oleh ALLAH untuk beriman, beramal dan melakukan amal ma'ruf nahi mungkar di bumi ini.. meningkatkan IMAN dan AMAL kita. Orang beriman tidak akan melakukan perkara-perkara haram seperti ini.

Dan, doakanlah kepada si pencuri supaya dibukakan hatinya untuk memulangkan kembali motor ini dalam keadaan asal tanpa menjual part-part nya. Jika tidak dipulangkan kembali motornya pun, paling tidak.. lelaki ini kembali sedar dan bertaubat kepada ALLAH.

"Tetapi barang siapa bertaubat setelah melakukan kejahatan itu dan memperbaiki diri, maka sesungguhnya ALLAH menerima taubatnya. Sungguh, ALLAH Maha Pengampun, Maha Penyayang"
(Surah Al- Maidah,5 ayat 39)

Yes... Jadikan ini sebagai pengajaran. Banyak perkara menarik berlaku dalam hidup kita. Life is only a Game. Jom prepare untuk kehidupan sebenar, iaitu AKHIRAT.  ^_^

Sunday, February 7, 2010

Usaha mencapainya!!

by the name of ALLAH

Kini, apa visi kita?


Menjadi generasi Khairu Ummah yang profesional dalam Dakwah, Akademik dan Bisnes dengan ikatan ukhuwah Imaniyah dalam suasana ceria. ^_^Friday, February 5, 2010

Visi ?

by the name of ALLAH

"Visi = Where we are going (our aim)"
"Misi = Who we are, What we do, What will be the benefit / Why we are here, What we provide, What will be the benefits"

Ini antara perkara yang saya pelajari dalam subjek Strategic Management. Nampak simple dan remeh. Tapi, ianya memberi maksud yang mendalam dalam hidup kita sebagai seorang mukmin sebenarnya. Ianya, amat mudah jika dijadikan sebagai teori. Tapi, boleh jadi amat bermanfaat jika diaplikasikan.

Biar saya bertanya pada diri anda.. Apakah visi dan misi hidup anda?? ya.. hidup anda. Cuba fikirkan sejenak.

Apa ya visinya??.. sekadar mengajak untuk kita sama-sama berfikir dan meletakkan matlamat hidup. Bagi saya, penting bagi kita sebagai setiap hamba ALLAH yang beriman untuk ditanamkan visi dan misi dalam diri. Kerana, kita akan nampak perjalanan hidup kita dengan lebih jelas. Paling tidak, kita ada aim untuk dicapai.

Untuk semester ini, iaitu tahun akhir bagi saya di UTP ini, InsyaALLAH.. saya mahu sentiasa mengingatkan diri saya. Visi dan misi saya sendiri termasuk visi dan misi dakwah. Apakah ia?? Hmm.. Biar saya simpan sendiri. Yang penting, pastikan visi dan misi kita sentiasa selari dengan niat yang baik kerana ALLAH.

Biar saya letakkan subjek-subjek yang saya ambil semester ini, di sini. Untuk mengingatkan diri saya sendiri, lebih serius dan supaya saya lebih fokus.

1- Final Year Project 1 = Effect of compaction pressure on final properties of Carbon Nano Tube reinforced by Aluminium Composite
2- Management and Humanities = Strategic Management
3- Basic Arabic Communication
4- Major in Material = Corrosion and Degradation of Materials
5- Minor in Manufacturing = Advanced Manufacturing Technology
6- Malaysian Studies

Pastikan niat anda study, untuk menggapai redha ALLAH. Dengan ilmu yang kita sama-sama pelajari, kita gunakan ke arah kebaikan. Pasti diberi ganjaran pahala. Yang utama, gunakan untuk menegakkan kembali darjat dan ketinggian agama Islam. Tapi, jangan sibuk mengejar ilmu, sampai lupa kepada Pemberi Pinjaman Ilmu itu sendiri iaitu.. ALLAH.

Hadith ke-37 [Pahala Kebaikan Berlipat Ganda]
dari Hadith Arbain An-Nawawiyah
Dari Ibnu Abbas ra. dari Rasulullah saw, beliau bersabda menyampaikan apa yang diterimanya dari Tuhannya ALLAH swt. Dia berfirman; "sesungguhnya ALLAH mencatat semua amal kebaikan dan keburukan." Kemudian Dia menjelaskan; maka barangsiapa berniat melakukan kebaikan tetapi tidak melakukannya, maka ALLAH mencatatnya sebagai satu amal kebaikan. Jika ia berniat baik lalu ia melakukannya, maka ALLAH mencatatnya berupa 10 kebaikan sampai 700 kali lipat, bahkan masih dilipatgandakan lagi. Dan barangsiapa berniat amal keburukan namun tidak melakukannya, ALLAH akan mencatatnya sebagai satu amal kebaikan yang utuh, dan bila ia berniat dan melakukannya, maka ALLAH mencatatnya sebagai satu amal keburukan. (Hadith riwayat Bukhari dan Muslim)Yuk, sama-sama gandakan pahala dengan meletakkan visi dan misi hidup menuju ALLAH!!

Monday, February 1, 2010

CAGIVA

by the name of ALLAH

"Assalamualaikum.. ni siapa ye?"
"Waalaikum salam. Ni Nik. Encik Burhan ade?"
"Dia tak ada. Baru meninggal semalam. Ada apa-apa urusan ke dengan dia sebelum ni?"
"Eh ye ke? Ni siapa?"
"Saya anak dia."
"Saya baru je contact dengan dia sebelum pergi Bandung. Ish.. dia ade mintak saya hidupkan road tax motor singapura. CAGIVA."
"Oh ye? Dia dah bayar ke duitnya? Ada hutang apa-apa tak?"
"Baru bayar separuh. Sepatutnya RM1400. Baru bayar dalam RM700. Hmm.. macam mana ye? Takpelah. nanti saya datang rumah."
"OK.Nanti encik Nik datang, kami bayar ya."

Esoknya.. Nik datang ke rumah. Saya dan ibu berjumpa dengannya di luar. Setelah berbual tentang accident ayah saya dan sebagainya, kini kami berbicara tentang CAGIVA.

"Memang dia sayang dengan motor tu. Tapi haritu, ada pulak dia kata nak jual semua motor-motor ni termasuk CAGIVA tu. Pelik juga saya"
"Oh ye ke..CAGIVA ni, kalau jual, harga dia dalam berapa ya? Ye la.. kami ni mana la tahu sangat harga-harga motor ni"
"Dalam RM15 ribu. Tapi susah sikit nak jual ni. Sebab motor singapore. Road tax still kena buat di sana. Kalau saya, memang ada kenal orang kat sana. Senang nak buatnya. Sebab tu la abang Burhan mintak saya buatkan"
"Oo.."
"Macam ni la.. saya boleh beli motor tu. Tapi saya tak ada banyak duit cash. Lagi-lagi sebab saya nak pergi kerja ke Qatar hujung bulan ni. Kalau setuju nak jual, saya boleh bayar separuh, dalam RM8ribu. Dan lebihnya secara ansuran."


Saya dan ibu hanya mengangguk diam. Kami telah sepakat sebelum ini. Semua urusan jual beli motor, kami akan hold on dulu buat masa 1 atau dua bulan ini. Selesaikan semua perkara-perkara yang lebih penting dulu. Tambah lagi, abang saya hanya akan tiba dari Bintulu, petang itu.

"Buat masa ni, kami belum boleh jual atau buat apa-apa lagi. Kena bincang dulu sekeluarga. Kalau apa-apa nanti, kami contact encik Nik semula. Road taxnya ada pada encik Nik kan?"
"Aa ah. Ada. Takpelah. Saya pegang dulu road tax ni"
Ada juga bertanya dalam hati.. kenapa dia nak pegang road tax tu. Bukan kami tak nak bayar pun baki RM700 tu.. Tapi, tidak terkeluar pula pertanyaan ketika itu. Dan, dia pun pulang...

Malam itu.. seorang lagi kawan ayah telefon. Memang saya mengambil peranan menjawab dan mencatit urusan-urusan tentang bisnes sejak hari ayah saya meninggal dunia. Memandangkan abang saya masih belum pulang memegang peranan sebagai ketua keluarga. Jadi, sebagai anak ke-2 ini peranan saya.

Calling; Aslam..
"Assalamualaikum.. Encik Borhan ada?"
"Waalaikumussalam. Oh, Encik tak tahu ye? Dia baru meninggal dua hari lepas."
"Ya Allah.. kenapa tak bagitahu awal-awal? Ni siapa ni?"
"Oh, saya anak dia. Minta maaf. Saya belum sempat lagi nak message dan beritahu semua nombor yang ada dalam hp ayah saya ni. Encik ada apa-apa urusan ke dengan dia? Dia ada hutang apa-apa tak?"
"Oo.. takpelah. Dia tak ada hutang apa-apa. Mcm mana dia boleh meninggal?"
......................

Esoknya Aslam call kembali. Kali ini bercakap tentang CAGIVA.
"Assalamualaikum. Ni, saya baru teringat pasal Nik. Ada orang nama Nik datang ke rumah tak?"
"Ada. Kelmarin."
"Hah, kalau dia nak motor CAGIVA tu.. jangan bagi. Abang Borhan ada bagitahu pada saya, nak jual CAGIVA tu separuh harga. Jangan bagi pada Nik tu. Dia dah banyak tipu orang"
"Oh ye ke? Berapa ye ayah saya kata nak jual?"
"Dalam RM8ribu. Nik tu..dulu, dia pernah tipu saya RM14ribu. Dengan abang Borhan pun, banyak dah dia tipu. Ada nombor dia tak?"
"Ada."
"Nanti bagi pada saya ya. Ramai tengah cari Nik tu."
"Oh, ok. Nanti saya bagi by sms ye."

Fuh... Kami berbincang sekeluarga. Mana satu yang tipu pun kami tidak tahu. Kontroversi CAGIVA. Dan satu lagi masalah yang kami hadapai sekeluarga ialah Geran motor. Mana geran CAGIVA tu??
Saya dan abang sudah mencari-cari di dalam fail-fail Bisnes ayah saya. Terlalu banyak geran dan kunci motor. Kami sendiri pening. Geran motor lain ada. Tapi, Geran CAGIVA.. hingga kini, masih belum kami temui.

Teringat kembali. NIK!! Mungkin saja geran itu ada pada dia. Sebab dia yang buatkan road tax motor. Tapi, bila saya telefon, tiada jawapan. Dia dah ke Qatar ke? Persoalan masih berlegar. Apa yang saya pelik, tak adalah nampak hebat sangat motor tu. Kenapa mereka berdua berebut pula? Tambah lagi, kalau nak buat road tax, kena pergi singapore. Leceh. Bukankah fungsinya sama dengan motor lain?

Maaf, saya memang kurang arif dengan motor. Terpaksa ambil tahu sedikit tentang motor sejak ayah saya meninggal. "Balok Auto Enterprise". Setelah selesai penjualan aset-aset motor yang ada nanti, kami akan tutup enterprise ini kerana tiada antara kami, adik-beradik yang mampu untuk uruskannya.


Ketahuilah, bahwa sesungguhnya kehidupan dunia itu hanyalah permainan dan suatu yang melalaikan, perhiasan dan bermegah-megah antara kamu serta berlumba-lumba dalam kekayaan dan anak keturunan, seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan para petani; kemudian tanaman itu menjadi kering dan kamu lihat warnanya kuning kemudian menjadi hancur. Dan di akhirat (nanti) ada azab yang keras dan ampunan dari Allah serta keridhaan-Nya. Dan kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang menipu. [Al-Hadid,57 ayat 20]


Tidak tahu apa tujuan mereka berdua merebut CAGIVA tersebut. Yang pasti.. kita yang masih diberi peluang dan nikmat hidup di dunia, menambahkan amal dan takwa pada ALLAH, jauhkanlah diri kita dari perlumbaan mengejar harta dunia. Kerana.. semuanya SEMENTARA. Takkan pernah kekal abadi kecuali akhirat kelak.

Mari.. berlumba-lumba dalam mendapatkan ampunan ALLAH!! [Rujuk Al-Hadih,57 ayat 21]