Visi

Menjadi Khairu Ummah yang professional dalam Dakwah, Akademik dan Bisnes dengan ikatan ukhuwah imaniyah dalam suasana yang ceria. ^_^

Tuesday, April 27, 2010

Tidak Ada Alasan Bagimu Meninggalkan Dakwah

by the name of ALLAH


Judul Asli: Laka Risalah
Penulis  : Abdul Aziz Al-Aidan
Penerjemah: Buldan Muhammad Fattah
Penerbit: Zikrul Hakim

Buku yang dipilih kali ini merupakan sebuah buku yang amat sesuai dibaca dan dijadikan salah satu koleksi bagi setiap orang yang bergelar da’ie mahupun yang baru mengenal erti tarbiyah. Buku yang diterjemahkan dalam bahasa Indonesia ini, mampu menumbuhkan semangat untuk mula berdakwah bagi yang baru mengorak langkah. Malah, bagi yang sudah lama, buku ini mampu menyegarkan kembali semangat untuk terus berdakwah.

Penulis memberi penekanan mengenai kepentingan, kesedaran dan sarana-sarana yang boleh dilakukan dalam berdakwah seperti kepada keluarga dan kerabat, penduduk kampung, warga masjid, rakan sekerja mahupun pelajar, serta kepada masyarakat secara meluas. Selain itu, terdapat juga huraian mengenai alasan-alasan popular bagi yang tidak mahu berdakwah, serta cara penyelesaiannya.

Dalam bab 1, penulis menghuraikan lima sebab dan kelebihan utama mengapa perlu berdakwah. Pertama, kerana besarnya pahala seorang da’ie. Seterusnya; kerana manusia menantikan dakwah kita, dan rahsia yang tidak kita ketahui, dakwah memanjangkan usia. Sebab keempat pula adalah; musuh-musuh Allah sentiasa menyerang kita dan yang terakhir, iaitu sebab yang paling kukuh dan utuh adalah; dakwah merupakan perintah dari ALLAH dan RasulNya.

Antara isi menarik yang ingin dikongsikan di sini ialah, ganjaran hebat berupa pahala besar buat para da’ie. “Turunlah kamu berdakwah kepada seorang manusia saja, hingga dengan perjuanganmu itu, dia dapat menempuh jalan hidayah dan beristiqomah di dalamnya. Yakinlah, sekalipun engkau tidur di saat dia solat malam, engkau makan di saat dia berpuasa, engkau tinggal di rumah saat dia mengerjakan haji, dan engkau tidak turut berjuang di saat dia berjihad di jalan ALLAH, pahalanya tetap akan mengalir untuk kamu, setara dengan pahalanya, tanpa dikurangi sedikit pun. Bagaimana lagi jika engkau berjaya membimbing manusia lebih dari seorang? Bagaimana pula jika engkau berjaya membina manusia lebih dari sepuluh? Sungguh, engkau akan mendapatkan pahala yang berlipat kali ganda”

Dinyatakan dalam Hadith Riwayat Muslim, Rasulullah SAW bersabda; Barangsiapa menyeru kepada petunjuk, maka baginya pahala seperti pahala-pahala orang yang mengikutinya, tanpa dikurangi pahala mereka itu sedikit pun.

Jelas, betapa lumayannya ganjaran bagi mereka yang menyeru orang lain ke arah kebaikan, amal ma’ruf nahi mungkar. Dengan izin ALLAH, jika kita ikhlas berbuat kerana ALLAH, pasti ganjaran di sisi ALLAH itu jauh lebih besar dari apa yang dapat kita bayangkan.

Amat rugilah bagi mereka yang ligat memberikan alasan untuk tidak berdakwah. Ramai memberi alasan dengan menyatakan bahawa ilmu masih tidak cukup, masih tidak bersedia dan belum mampu. Ada juga yang merasakan dakwah ini sudah cukup dilaksanakan oleh persatuan-persatuan rasmi. Tidak kurang juga, ada yang memberi alasan bahawa umat Islam sentiasa dalam kebaikan, jadi tidak perlulah untuk kita berdakwah. Malah, yang paling mengecewakan adalah bagi mereka yang sibuk memikirkan masa depan, perut sendiri dan anak isteri sahaja. Alasan-alasan inilah yang selalu menyebabkan seseorang berpaling dari kewajipan berdakwah.

Jadi, untuk membasmi alasan-alasan ini di sekeliling kita, bolehlah sama-sama mendapatkan cadangan penyelesaian dari buku ini. Mari berusaha untuk memiliki, membaca dan mengaplikasikan isi-isi yang terkandung di dalam buku ini. Selamat membaca.

Wednesday, April 21, 2010

Berkorbanlah apa sahaja..

by the name of ALLAH

Kalau tak mampu.. cuba mampukan
Kalau tak mahu.. cuba mahukan
Kalau rasa tak sanggup.. cuba sanggupkan
Kalau rasa tak perlu..
maka, tak perlulah berada di jalan dakwah ini!!

Dalam Dakwah Kerana ALLAH.. pengorbanan adalah suatu perkara yang amat penting. Ya, BERKORBAN. Yang mesti, mahu atau tidak, seorang daie lakukan. Kerana.. jika kita seorang daie, maka kita adalah hak Dakwah.

Jangan sesekali merasakan hidup saya adalah untuk diri saya, harta saya untuk diri saya, masa saya untuk diri saya, maka kesenangan yang ada di sekeliling saya adalah untuk diri saya. ALLAH yang berikannya pada saya. Itu semua hak saya. OH, TIDAK sama sekali!!

Bila kita menyatakan diri kita sebagai seorang daie, maka kita adalah hak ALLAH, kesenangan di sekeliling kita adalah pinjaman ALLAH bagi kita, dan ianya adalah hak guna pakai dalam Dakwah ini.
Kalau kita kedekut atau kikir, sebenarnya kita kikir terhadap diri sendiri. Masakan tidak, cubalah bayangkan.. kita ambil satu contoh. ALLAH memurahkan rezeki Abdurrahman Bin Auf. Kekayaannya tak terkira, Sampaikan, para sahabat lain menyatakan, Abdurrahman Bin Auf ini.. jika diangkatnya sebuah batu, maka dijumpai emas di bawahnya. Begitulah.. nak dinyatakan, betapa murahnya rezeki Abdurrahman Bin Auf. Tapi, pernah tak anda dengar?? beliau ada rumah mewah, unta yang dihias indah, pakaiannya mahal-mahal, Makanannya enak-enak??? Pernah kah? Pastilah tidak! Kerana kekayaannya dan kemurahan rezekinya digunakan sebaiknya di jalan ALLAH. Infak menjadi kebiasaannya.

Jadi, apakah kita yang baru ada sebuah kereta, atau motor, atau sebuah basikal pun.. Rasa kedekut bila ada akhwat yang membutuhkannya? Mungkin perlu ke Liqo' atau ke Syuro. Maka, di sinilah sebenarnya peluang untuk kita turut meraih pahala atas pinjaman ini.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cuba uji diri sendiri dengan case study ini;

Anda ada sebuah kereta. Satu hari di hujung semester, anda ada final exam subject Math. Exam pukul 2 petang. Anda telah berjanji dengan kawan sekelas untuk ke dewan exam bersama nanti. Sekarang, jam menunjukkan pukul 12 tengah hari. Hujan turun agak lebat sepertinya tidak mahu berhenti. Tiba-tiba, seorang akhwat call;

"Assalamualaikum. Anti, boleh tak nak pinjam kereta sekarang? Kami dah cuba cari transport lain, tapi tak dapat. Ada Liqo' urgent kami perlu hadiri."
"Habis pukul berapa?"
"Mungkin paling awal, lepas asar, dalam pukul 5 petang"

"??" Jadi.. apakah jawapan anda????

Adakah anda sanggup untuk memberi akhwat tersebut meminjam kereta anda, sedangkan anda terpaksa berjalan kaki nanti ke dewan exam yang agak jauh dari asrama anda? Dan, anda telahpun berjanji dengan kawan anda. Plus, jika berjalan.. sudah pasti anda perlu keluar awal dan berbasah-basahan dengan hujan yang tidak menunjukkan tanda-tanda untuk berhenti. Dan, jawab exam, mungkin dalam keadaan yang agak sejuk, dengan air-cond dan air hujan yang membasahi baju anda??

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jika, sebagai seorang daie, seorang hamba ALLAH yang diberi pinjaman sebentar di dunia ini ragu-ragu dan terselit rasa kikir, sukar untuk berkorban kerana akhwat lain, kerana Dakwah ini.. Maka.. pasti, daie ini tidak akan mampu untuk terus melangkah apatah lagi melangkah jauh di jalan dakwah ini.

Jadi, cubalah didik diri kita kesanggupan untuk berkorban demi akhwat lain. Jika kawan kita, paling last pun dia akan kata.. "Oh, takpa-takpa". Kalau kita dah tumpangkan naik kereta sekali, paling last pun dia akan kata.. "Oh, terima kasih". Tapi, kemungkinan untuk dia sama berjuang dan berdakwah amat tipis bukan?

Kalau kita bantu akhwat, berkorban demi akhwat, satu hari kita susah.. pasti akhwat akan ada di sisi. Jika kita bantu dan pinjamkan kereta, kita akan dapat ucapan terima kasih yang sama seperti yang diberikan rakan kita tadi. Tapi, lainnya.. kita dapat sekali ganjaran pahalanya ke arah kebaikan kerana menggunakan kereta kita untuk tujuan Dakwah.

Dalam kes seperti di atas.. jika masih rasa tidak sanggup untuk berkorban. Just say 'Selamat Tinggal Dakwah'. Dakwah yang berkualiti tak memerlukan daie yang tidak berkualiti. Biarpun sedikit, Tapi.. kualiti tetap nombor 1.

Jika harta sahaja tidak mampu untuk dikorbankan, jauh lebih susahlah sebenarnya untuk berkorban jiwa, perasaan dan sebagainya. Bagaimana pula nak mengorbankan waktu cuti bersenang-lenang di rumah, untuk ke program mahupun Halaqah jika kita masih seperti ini. Selalu beralasan dan terus beralasan. Bagaimana pula jika Dakwah ini memerlukan pengorbanan yang lebih lagi nanti? Mahukah kita tergolong dalam golongan munafik yang selalu beralasan?

Jadi, dari sekarang...Didiklah dirimu untuk sentiasa berkorban, berjihad.. Harta dan Jiwa kerana ALLAH.

Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah kamu Aku tunjukkan suatu perdagangan yang dapat menyelamatkan kamu dari azab yang pedih? (iaitu) kamu beriman kepada ALLAH dan RasulNYA dan berjihad di jalan ALLAH dengan harta dan jiwamu. Itulah lebih baik bagimu jika kamu mengetahui [61:10-11]


Bye-bye.... kepada yang tidak mahu menjadi daie berkualiti.. ^_^
Jika kamu rasa berat lakukan untuk Dakwah, maka Dakwah boleh jadi berat untuk kamu. Maka.. good bye to you.


Wednesday, April 14, 2010

Mistakes

 by the name of ALLAH

"It is not the mistakes that matter, but how the mistakes can change you to be a knowledgeable person and doing greater than before "
Motivator of Neo-Synergy

Kesilapan bukan bererti kegagalan, tetapi kesilapan bererti kamu belum menemui cara terbaik. Mengambil pengajaran dan melakukan perbaikan dari kesilapan adalah sebuah kejayaan tak ternilai.
The doer of Neo-Synergy
 

Saturday, April 10, 2010

Tanda nokhtah

by the name of ALLAH

Kelmarin, dalam perjalanan ke kelas, saya terserempak dengan seseorang.
Dari jauh, saya tersenyum padanya. Kerana memang itulah yang berlaku setiap kali pertemuan kami.
Tapi, sedetik kemudian, saya teringat kembali pertemuan kami sehari sebelumnya.
Pertemuan yang tidak pernah sekalipun dalam hidup saya, saya lalui selain ini.
Itu pertama kali, dan tidak mahu saya laluinya lagi.
Pertemuan itu sangat pahit, walau hadirnya hanya kami bertiga.
Pertemuan yang sangat tidak membahagiakan bagi hati-hati kami.
Pertemuan yang sememangnya telah diletakkan tanda nokhtah dalam perjalanannya bersama kami.

Maaf teramat maaf saya pinta.
Namun, tidak ada apa lagi yang dapat saya bantu.
Saya hanya menjalankan amanah dan tanggungjawab saya.
Telah saya gunakan bahasa sebaik mungkin agar tiada gurisan hati dalam pertemuan ini.
Tapi, air matanya tetap mengalir kerana kebenaran yang pahit itu memang tidakkan mampu dimaniskan.
Bukan sengaja, tapi inilah hakikat yang mahu atau tidak, diterima.

Ketaatan itu suatu perkara yang teramat penting dalam perjalanan ini.
Jika tiada ketaatan dalam ketegasan, bengkoklah jalan ini.
Bersimpang-siur dengan pendapat dan perasaan masing-masing.
Moga hal ini menjadi pedoman buat kita semua.
Moga perkara ini tidak berulang lagi.
Yang paling penting, teruskanlah langkah dan perjalananmu.
Jangan sesekali mundur dan ragu.
Kita sentiasa tetap bersama jika sama-sama berbuat, niat kerana ALLAH.

Kembali saya tersenyum padanya.
Saya terus melalui jalan itu untuk lebih dekat dan menegur seperti biasa.
Lupakan apa yang telah berlaku sebelumnya, dan lupakan titisan air matamu dalam pertemuan itu.
Walau jalan itu bukanlah jalan yang saya biasa lalui.
Ada jalan yang lebih dekat untuk saya sampai.
Namun, supaya kamu tidak merasakan kita sudah tidak bersama, saya laluinya juga.

Teguran saya disambut baik.
Walau dapat saya rasakan sesuatu yang berbeza.
Dapat saya rasai senyuman balasanmu itu terpaksa kamu berikan.
Senyumanmu tawar, tidak semanis dulu.
Suaramu dan riak wajahmu masih terpancar kesedihan.
Saya faham, saya tahu, dan saya terima.
Sukarnya untuk seseorang tersenyum apabila perkara ini berlaku terhadap diri sendiri.
Jika saya meletakkan diri saya ditempatmu dalam pertemuan itu.
Pasti, sukar juga untuk saya harunginya.
Pasti dengan sangat, air mata saya juga akan mengalir laju.

Moga ketaatan kerana ALLAH dan Rasul, hadir dalam hatimu.
Sentiasa berbuat kerana ALLAH.
InsyaALLAH pasti, ganjaran indah di sisi ALLAH.

Thursday, April 1, 2010

Aku dan kamu..

by the name of ALLAH
Ku rasa kehilangan..
Tak tahu bagaimana mahu menggapaimu..
Tak tahu bilakah akan menemuimu lagi..

Ku rasa kekurangan..
Tanpamu terasa sepi dan kosong..
Tanpamu terasa hidup ini kurang bererti..

Ku rasa kejauhan..
Jauh dari nikmat pabila bersamamu..
Jauh dari ketenangan denganmu..

Ku mahukanmu..
Mahukan keindahan denganmu..
Mahukan kebahagian memilikimu..

Selalu...

Ku yang merinduimu....
Ya.. kamu..
IMAN ku.