Visi

Menjadi Khairu Ummah yang professional dalam Dakwah, Akademik dan Bisnes dengan ikatan ukhuwah imaniyah dalam suasana yang ceria. ^_^

Wednesday, December 28, 2011

Lapangkan hati demi redha-Nya

by the name of ALLAH


Kisah singkat, tapi penuh makna.. Insya-Allah.


Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah pernah dianggap kafir dan difatwakan halal darahnya oleh ulama pada zamannya. Beliau kemudian dimasukkan dari satu penjara ke satu penjara yang lain dan diseksa. namun, selepas keluar dari penjara, beberapa kaum dan orang-orang yang ingin membelanya datang untuk meminta maaf pada beliau.

Salah seorang yang menentang beliau adalah Ibnu Makhluf, seorang ulama dari Mazhab Maliki. Pada suatu hari, salah seorang murid Ibnu taimiyah iaitu Ibnu Qayyim mengetahui bahawa Ibnu Makhluf telah wafat. Maka, Ibnu Qayyim menyampaikan khabar itu kepada gurunya, Ibnu Taimiyah.

Ibnu Taimiyah memarahi Ibnu Qayyim kerana menyampaikan berita kematian Ibnu Makhluf dengan rasa gembira. Ibnu Taimiyah lalu segera mengucapkan kalimat "Innalillahi wa inna ilaihi raajiun." Setelah itu, Ibnu taimiyah lalu bertakziah ke rumah Ibnu Makhluf. Ibnu Taimiyah kemudian berkata kepada anak, isteri dan keluarga Ibnu Makhluf, "Sesungguhnya statusku sekarang ini adalah bapa kamu sendiri. Jika kamu memerlukan sesuatu, aku akan berusaha memenuhi keperluan kamu." Semua keperluan keluarga Ibnu Makhluf kemudiannya ditanggung oleh Ibnu Taimiyah sehingga mereka merasa sangat bahagia dan mendoakan Ibnu Taimiyah. 


Hanya orang-orang yang berjiwa besar mampu bersikap seperti Ibnu Taimiyah. Moga kita juga..
berhati besar dan diberi kelapangan hati dalam segala ujian, kelapangan mahupun kesempitan oleh Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.
Aminn..


[rujukan: Kisah Inspirasi Asmaul Husna]

No comments:

Post a Comment

Ada benarnya: