Visi

Menjadi Khairu Ummah yang professional dalam Dakwah, Akademik dan Bisnes dengan ikatan ukhuwah imaniyah dalam suasana yang ceria. ^_^

Saturday, June 29, 2013

Dia Tak Nak Tanya, Kita Tanya Dia!

by the name of ALLAH

"Kak, macam mana nak buat kalau taklim, mad'u tak ada musykillah pun."

"Anti bagi soalan kat diorang. Diorang tak ada musykillah, anti musykilkan kat diorang dalam masa yang sama, untuk uji kefahaman"

"Nak tanya macam mana?"

"Ok, minggu lepas anti isi taklim tentang apa?"

"Tentang event, jawatan bukan matlamat utama kita sebagai student"

"So, boleh bagi contoh case study kat diorang. Suruh diorang jawab. Contohnya; 'Kalau kita dah termasuk event yang banyak laghonya dari baik, macam mana kita nak mengeluarkan diri?'"

"Owh, tak direct sangat ke kak?"

"Iyup. Salah satu skill murobiyah nak suruh mad'u berfikir. Memang kena direct. Bagi soalan macam tu boleh develop mereka untuk berfikir. Instead of kita cakap 'Anti masuk event lagho tu, baik keluar. Tambah dosa je.'"

"Hurmm"

"Atau soalan lain, anti buat study case >kawan<. Contohnya; 'Kalau kawan kita ajak kita join event, apa kita nak jawab?' Bila dia jawab, kita boleh tengok dia faham sampai mana pengisian kita tu."

"Okeh."

1 comment:

  1. ok.. y ni menarik. blh la share lg pasni.. jzkk =)

    ReplyDelete

Ada benarnya: