Visi

Menjadi Khairu Ummah yang professional dalam Dakwah, Akademik dan Bisnes dengan ikatan ukhuwah imaniyah dalam suasana yang ceria. ^_^

Saturday, September 19, 2015

Roda 1: Be the wheels that turn the wheel

by the name of ALLAH

Chapter: Be a leader

Roda 1: Be the wheels that turn the wheel

~~Jadi roda yang memutarkan roda lain~~

Jalan sana, jalan sini, tetap kita jumpa jalan buntu. Pusing sana, pusing sini, tetap tak dapat selesaikan masalah yang berlambak di benak pemikiran. Banyak kerja terbengkalai dan apa yang dirancang tak Nampak sinar keberjayaan.

Kadangkala perkara seperti ini bakal menerjah hidup kita walau kita mampu berfikir, ada ramai ahli jawatankuasa, punya rakan sekeliling yang supportive dan keluarga yang prihatin pada kita. Kenapa?
Sebab mungkin kita belum menjadi roda yang mampu memutarkan roda yang lain.

Ramai yang merasakan kita mampu buat sesuatu tanpa campur tangan atau bantuan orang lain dengan lebih baik. Terutama bagi mereka yang sifatnya kolarik kuat. Namun, bagi mereka yang phlegmatic pula mungkin memang terpaksa buat sendirian dan siapkan kerja yang diberi tanpa banyak alasan walau kadangkala hasil adalah ala kadar, asal siap.

Dalam satu badan, organisasi atau persatuan, perkara seperti ini sangatlah perlu dielakkan dalam soal pemimpin mahupun sebagai pimpinan. Dan kita perlu menjadi roda yang mampu memutar roda yang lain. Kita perlu menjadi seorang pemimpin yang mampu membimbing orang lain.

Sebagai ketua, perlu diingat, sebagai roda utama kita perlu tancapkan skill kepimpinan. Membimbing, bukan sekadar mengarah. Walau kita tiada nanti, kerja tetap mampu berjalan dengan baik, perancangan yang telah dibuat pasti akan diusahakan mereka walau kita tiada. Masalah yang menerjah dan ujian yang  bakal ditempuh juga dapat ditangani dengan rasional dan bijak oleh mereka walaupun tanpa kehadiran kita.

Di sisi kita sebagai pimpinan pula, kita perlu siap untuk sama berputar. Masakan roda utama tadi dapat memutarkan roda lain jika roda ini tidak mencapai aspek, kualiti atau ciri yang diperlukan? Sebagai pimpinan, kita perlu sedar! Kita perlu menjadi pimpinan yang tetap berputar walau roda utama punyai masalah luar kawal. Dan pimpinan ini pulalah yang seharusnya menjadi roda utama. Menggantikan! Kita adalah satu tubuh! Kita adalah satu bangunan yang kukuh!

الْمُؤْمِنُ لِلْمُؤْمِنِ كَالْبُنْيَانِ يَشُدُّ بَعْضُهُ بَعْضًا
"Seorang mukmin terhadap mukmin lainnya seperti satu bangunan, sebagiannya menguatkan yang lainnya."[HR Bukhari dan Muslim]

Jadikan pengajaran.. Kita hidup perlukan bantuan dan kerjasama antara satu sama lain. Kita takkan mampu berdiri sendiri dalam satu organisasi. Bahkan organ dalam badan kita sekalipun, takkan mampu berfungi tanpa bantuan salur darah, otot, sistem otak, bendalir dalam badan dan sebagainya yang saling tak tumpah seperti satu organisasi terbaik menggerakkan seorang manusia sebagai tujuan.

Nasihat ikhlas terutama bagi mereka yang kolerik kuat.  (Siapa terasa, betullah tu) >_<. Walau apapun, teruskanlah usaha menjadi roda yang memutarkan roda yang lain. Baik kita sebagai pemimpin, mahupun pimpinan!


Dan jangan lupa, Keep rolling guys!!

1 comment:

  1. I am truly grateful to the holder of this webb page who has shared this wonderful piece of writing at here.


    Look ito my webpage; homepage, ,

    ReplyDelete

Ada benarnya: