Visi

Menjadi Khairu Ummah yang professional dalam Dakwah, Akademik dan Bisnes dengan ikatan ukhuwah imaniyah dalam suasana yang ceria. ^_^

Wednesday, April 20, 2011

We will survive

by the name of ALLAH

Kenapa kita biasanya menghadapi waktu-waktu sukar sebelum mengecapi kejayaan?
Kenapa kita perlu menghadapi kata-kata berbisa sewaktu belum mengecapi kemenangan?

Kerana.. semua itu lumrah kehidupan. Sunnatullah yang telah ditetapkan Allah.

PIPELINES

Saya kongsikan sedikit apa yang saya dapat dalam pengajian saya kini. Pipeline, sewaktu awal-awal siap dipasang, kebarangkalian untuk pipeline itu fail adalah sangat tinggi. Kenapa? Kerana, mungkin saja alignment yang kurang baik, sambungan yang kurang mantap, kapasitinya tidak dapat menampung fluid yang mengalir di dalamnya, material yang tidak sesuai, dan pelbagai lagi asbab lain.

Namun, kebarangkalian untuk pipeline ini fail semakin berkurang apabila tahun meningkat. Apabila melepasi jangka waktu 'genting' sama ada fail atau success, barulah sebuah pipeline itu akan stabil sepenuhnya. Fluid dapat mengalir baik, material yang digunakan terjamin sesuai. Namun, maintenance perlu sentiasa dilakukan sepanjang pipeline tersebut digunakan. Jangka hidup sesebuah pipeline itu boleh ditingkatkan jika penjagaan rapi ini dilakukan. Sekiranya tidak, karat, blocking atau sebagainya akan lebih cepat berlaku dan jangka hayatnya sampai.

DAI'E (pendakwah)

Begitu pipeline, begitu jugalah kehidupan seorang dai'e. Di waktu awal mula mengajak orang lain kepada kebaikan, mula berkongsi Al-Quran dan Sunnah pada kawan-kawan mahupun junior atau yang lebih tua, mula membina dan belajar menganalisa.. kebarangkalian untuk gagal adalah sangat tinggi. Mungkin saja 3 orang yang diajak ke ta'lim, 10 orang pula yang lari (sebab yang diajak tu lari, ajak kawan-kawan sekeliling pun ikut lari sama).

Namun, perkara ini sebenarnya lumrah. Sunnatullah dalam berdakwah. Maka, biarkan saja apa orang kata. Kerana sebenarnya, kita bukanlah gagal membina atau sebagainya. Tapi, sebenarnya.. kita masih belum berjaya. Jadi, teruslah. Jangan pernah berhenti sampai mati.

Teruskan usaha murni kita menyampaikan risalah Allah. Jangan pernah jemu atau putus asa jika melalui detik-detik sukar. Bila mad'u menolak, terus saja mengajak yang lain pula. InsyaAllah, setelah beberapa ketika nanti, walau mungkin saja sampai berbulan atau bertahun, kita pasti akan dapat mencapai tahap stabil itu. Belajar dari pengalaman dan kesilapan diri, juga dari pengalaman ikhwah dan akhwat lain. InsyaAllah, kita akan success. Rentak dakwah pasti dapat kita ikuti, membina pula menjadi sesuatu yang pasti. Teruskan berlari.

Namun, seperti pipeline, perlukan maintenance supaya lifenya terjamin dan boleh dipanjangkan tempohnya. Buat para dai'e, pastikan bekalan dan maintenance iman kita mencukupi. Jaga mutabaah, tingkatkan tsaqofah dengan memperbanyakkan bahan bacaan, mendengar pengisian dalam ceramah, radio atau sebagainya. InsyaAllah, kita akan terus success sehinggalah kita bertemu Allah nanti. Yes, we will survive.

Buat murobbi dan murobbiyah yang sedang membina pula, ingatlah.. Kita juga dulu pernah melalui detik-detik kebarangkalian kegagalan ini. Maka, bukan marah dan kata-kata berbisa yang diperlukan oleh mutarobbi kita. Tapi, apa yang mereka perlukan adalah tunjuk ajar, bimbingan, pengalaman dan sokongan kita. Mungkin saja ada yang lambat belajar dan pelbagai kerenah lain muncul. Jadi, para murobbi dan murobbiyah.. kini waktunya pula kita belajar erti sabar dalam membimbing dan membina. Tapi, jangan lupa rahsia dalam membimbing. Apa? Pengarahan yang jelas, penegasan dalam pengarahan, penugasan yang baik, pelatihan yang mantap, pendisiplinan dan pengawalan yang seimbang. InsyaAllah, we will survive too.

Walaupun sekadar pipeline, ambillah ia sebagai sesuatu yang berharga dalam pelajaran kehidupan. Setiap yang kita pelajari, walaupun dalam kuliah kita sebagai pelajar engineering, arkitek, ict, bisnes medic atau sebagainya.. pastikan kita ambil lebih dari teorinya.

Kerana apa? Kerana kita seorang daie yang sentiasa berada dalam kehidupan tarbiyah sebenar dari Allah.

Wallahua'lam.

No comments:

Post a Comment

Ada benarnya: